CombiRaad De Wielen Alblasserdam
CombiRaad CRVisie nieuwsbrief-artikel online

Publicatiedatum 24 november 2023
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 13 - november 2023

Wilgenlaan Alblasserdam: Wonen met een Plus

De geplande onderhoudswerkzaamheden en verbeteringen aan het woongebouw De Wielen in Alblasserdam waren net voor de bouwvakvakantie klaar. Het gebouw kreeg aan de buitenkant een moderne, frisse uitstraling. De zestig huurwoningen zijn energiezuiniger gemaakt en bieden meer wooncomfort.
De bewoners zijn er blij mee!

Het gebouw dateert uit de jaren 80 en kon wel een opknapbeurt gebruiken. Huurder Rinus Lorijn komt oorspronkelijk uit Dordrecht, maar inmiddels woont hij ruim vier jaar in zijn tweekamerappartement in Alblasserdam. “En met plezier, ik heb mijn draai hier gevonden. Ik woon op de vierde verdieping, het voelt als een penthouse met dit mooie uitzicht. Als je naar rechts kijkt, zie je de molens van Kinderdijk. Fijn dat ik weer naar buiten kan kijken nu de stellingen zijn weggehaald, daar-
door was het toch best donker in huis.” Die stellingen waren nodig om de buitenzijde van het gebouw aan te pakken. De gevel is schoongemaakt en geschilderd en er is spouwmuurisolatie aangebracht. De ramen zijn voorzien van HR++ glas, maar de grootste verandering is toch wel dat alle woningen zijn uitgebreid met een balkon.

Balkon
Rinus: “Voor de renovatie hadden we een Frans balkon, dat is een soort balustrade die pal tegen de gevel aan zit. Vanaf de straat keek je tegen al die gele traliehekjes aan, sommige mensen vonden het gebouw eruitzien als een gevangenis. Het ziet er nu een stuk beter uit. En het is natuurlijk een hele verbetering dat alle bewoners kunnen genieten van hun ruime balkon. De meeste mensen hebben het gezellig gemaakt met een zitje, plantenbakken en verlichting. Vroeger zaten we met mooi weer vaak buiten voor het gebouw, nu hebben we allemaal onze eigen plek, echt fijn.”   Op de platte daken van de fietsenstalling groeien sedumplantjes. Zo’n groen dak ziet er niet alleen mooier uit, het is ook goed voor het afvoeren van regenwater en het koel houden van de ruimte.

Machinekamer
Op de deur van zijn badkamer heeft Rinus met plakletters het woord ‘Machinekamer’ aangebracht. “Dat is maar een grapje hoor, het kan er zo weer af.” Maar de nieuwe boiler is

inderdaad behoorlijk groot voor het formaat van de badkamer en ook het vernieuwde leidingwerk neemt een prominente plaats in. “We hebben een nieuw ventilatiesysteem gekregen en daarvoor was dit nodig. Mooi ziet het er niet uit, dat is wel een minpunt. Het zal misschien wennen zijn, maar veel buren klagen over het geluid dat het apparaat maakt. Het staat immers altijd aan. En de badkamer is  niet al te ruim, de wasmachine staat er ook en het past allemaal net."

Complimenten
In de badkamer werden tijdens de renovatie ook tegels vernieuwd, waar dat nodig was. Rinus is erg tevreden over de vakmensen die de werkzaamheden uitvoerden. “Alles werd goed en op tijd geregeld en als bewoners werden wij continu op de hoogte gehouden. Er werd echt rekening met ons gehouden. Wanneer een klus klaar was, werd de boel netjes opgeruimd en schoongemaakt. Complimenten voor de uitvoerder en de werklieden, die ook nog vriendelijk en behulpzaam waren en goed met ons meedachten. Bij een renovatie komt altijd wat lawaai kijken, daar heb ik geen last van gehad want dan zet ik gewoon de muziek wat harder. Voor bewoners die wel behoefte hadden aan een rustige plek zonder bouwgeluiden, werd een speciale woning beschikbaar gesteld.”

Energie
In de woningen werden brandveiligheidsmaatregelen genomen en door het verbeteren van het binnenklimaat zal het energieverbruik afnemen. De woningen hebben nu minimaal energielabel B. “In de winter zal pas echt blijken hoeveel verschil het maakt. Uit de nieuwe ventilatieroosters komt best wat tocht en ook al is ventileren belangrijk, je wilt niet altijd met een deken op de bank zitten”, zegt Rinus.  Over het algemeen zijn de bewoners dik tevreden over het resultaat van de renovatie, op een paar aandachtspunten na. “Daar wordt nog over gesproken, dat zal vast goed komen. Ik heb regelmatig  contact met een aantal buren en hoor vooral positieve geluiden. We wonen hier prima!”

Foto onder: Bewoner Rinus Lorijn en Harry Bosch van de CombiRaad voor het woongebouw De Wielen in Alblasserdam.

CombiRaad De Wielen Rinus Lorijn en Harry Bosch

Delen

© CombiRaad 2024 - Design & realisatie: USEcc