CombiRaad De Werf Zwijndrecht
CombiRaad CRVisie nieuwsbrief-artikel online

Publicatiedatum 24 november 2023
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 13 - november 2023

Comfortabel wonen aan de Maas

De bewoners van De Werf hebben waarschijnlijk het mooiste uitzicht van Zwijndrecht. Met het drukke scheepvaartverkeer op de Oude Maas en zicht op de historische panden en de Grote Kerk in Dordrecht is het net of je naar een levend schilderij kijkt. Nu alle werkzaamheden bijna zijn afgerond, is het woonplezier nog meer toegenomen.

“Dit uitzicht is echt genieten, er wonen hier dan ook veel oud binnenvaartschippers, net als mijn man. De rivier blijft trekken, we gaan nog steeds graag het water op. Al is de boot tegenwoordig wel een stuk kleiner”, vertelt Greet Schouwstra. Samen met haar medebewoner Martin Usmany maakt zij deel uit van de bewonersadviesgroep (BAG) van De Werf om tijdens het onderhouds- en verbeterproject op te komen voor de belangen van alle huurders. “We hebben vrijwel geen klachten van onze buren gekregen, de meesten zijn positief. Het contact met uitvoerder Marco is goed, hij denkt met de bewoners mee en zorgt voor een oplossing, als dat nodig is. De werkmensen werken netjes, ze dekken de vloeren af en ruimen alles achter zich op. En ook het contact met Woonkracht10 is goed, er wordt echt naar ons geluisterd”, vertelt Martin.

Degelijke bouw
In mei 2023 werden stellingen geplaatst om ook de buitenkant van de twee woongebouwen aan De Werf aan te pakken. Tijdens dit interview zijn de werkzaamheden aan de entree nog in volle gang; in de hal komt een andere vloer, een nieuwe voordeur en kozijnen en ook de postkasten en verlichting worden vernieuwd. Daarnaast worden de woningen aangesloten op een intercomsysteem met camera.  Als alles volgens de planning verloopt, moet het hele project eind november klaar zijn. In totaal gaat het om 45 woningen die zijn voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem, nieuwe kunststof kozijnen met driedubbel glas en een aluminium schuifpui naar het balkon.  “Groot onderhoud was ook wel nodig, de flats zijn eind jaren 80 gebouwd en daarna is er weinig meer aan gedaan”, zegt Greet. Martin: “Ze hebben aan de buitenkant het metselwerk schoongespoten en hier en daar het voegwerk vernieuwd. Ook zijn er ankers geplaatst om de muren te verstevigen. In die tijd was de bouw wel degelijk. Bij de nieuwbouw heb ik nog op het dak van deze flat gestaan om de

dakbedekking te leggen, en toevallig ben ik zelf 4 jaar geleden in dit gebouw komen wonen.”

Minder tocht en geluidshinder
Door de verbeteringen ervaren de bewoners meer wooncomfort, een schonere lucht in huis en ook het energieverbruik zal lager uitvallen. Greet en haar echtgenoot hebben hier al langer plezier van; hun woning is al in mei 2022 aangepakt om het hele verbeterproces als test uit te voeren.  Greet: “Het ventilatiesysteem in de badkamer en het toilet is ideaal. Tijdens het douchen slaat hij aan, we hebben dus geen last meer van condens. En door de nieuwe ramen en de schuifpui hebben we minder last van tocht en verkeersgeluiden.” Ze demonstreert dit door de schuifpui te sluiten; het is meteen stil in huis. Martin: “Ook de balkons zijn opgeknapt. De lelijke gele staanders zijn vervangen en de balkonhekken zijn nu van dik dubbel glas in plaats van platen van plexiglas. Dit ziet er een stuk beter en steviger uit.” Bewoners die graag nog verbeteringen wilden in hun keuken, badkamer of toilet konden hier een verzoek voor indienen bij Woonkracht10.

Opheffing bewonerscommissie
Als er toch een aandachtspunt genoemd moet worden: de bestrating voor de ingang is aan vernieuwing toe. “De stoep ligt ongelijk en loopt te steil af. Dat is best gevaarlijk, ik ben daar ook al eens gevallen. Wie ervoor verantwoordelijk is om dit aan te pakken, weet ik niet. De gemeente en Woonkracht10 verwijzen naar elkaar door”, vertelt Martin.  Wat Greet vooral jammer vindt, is dat de bewonerscommissie waar zij in zat al enkele jaren niet meer bestaat. “Om kosten te besparen, moesten we de bewonerscommissie opheffen. We vergaderden een paar keer per jaar, dus zo duur was dat nou ook weer niet. Jammer, want het was een goede manier om met de bewoners van beide woongebouwen in contact te blijven. Als er opmerkingen of klachten waren, kreeg ik dat te horen en kon ik het melden bij Woonkracht10. Nu moeten huurders dat zelf regelen via de Servicelijn.”

Foto onder: Bewoners Greet Schouwstra en Martin Usmany met Leo Hartkoren van de CombiRaad bij De Werf in Zwijndrecht. 

CombiRaad De Werf renovatie Zwijndrecht

Delen

© CombiRaad 2024 - Design & realisatie: USEcc