CombiRaad_Wilgenlaan_Alblasserdam
CombiRaad CRVisie nieuwsbrief-artikel online

Publicatiedatum 30 nobember 2021
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 9 - november 2021

Wilgenlaan Alblasserdam: Wonen met een Plus

Het appartementencomplex aan de Wilgenlaan in Alblasserdam is een opvallend gebouw. Het bestaat uit vier verdiepingen met brede galerijen waarop de woningen speels van elkaar verspringen. De buitenkant van het complex is afgewerkt met een constructie van metaalgaas en houten gevelpanelen. Het gebouw is ontworpen door de wereldberoemde architect Rem Koolhaas. Hij ontwierp ook De Kunsthal en De Rotterdam, het gebouw met de gestapelde torens op de Wilheminapier in Rotterdam.

“De oplevering van dit kleinschalige appartementencomplex was inmiddels ruim 20 jaar geleden en volgens de planning was het tijd voor onderhoud”, vertelt Ronald Pennings, die als projectleider bij Woonkracht10 zich vooral bezighoudt met de technische kant. Hoewel het in eerste instantie om algemeen onderhoud zou gaan, bleek al snel dat dit niet voldoende was. “De bewoners hadden veel last van vocht, tocht en kou. We onderzochten de staat van het gebouw en die bleek niet zo best te zijn, op sommige plekken regende het letterlijk bij de mensen naar binnen. Dat moest natuurlijk verbeterd worden. De groep bewoners aan de Wilgenlaan bestaat vooral uit senioren, de gemiddelde leeftijd in het complex is 82 jaar, en zo laat je mensen niet wonen. Maar je mag ook niet zomaar sleutelen aan het prijswinnende ontwerp van een architect, de uitstraling aan de buitenkant moet behouden blijven. Samen met de aannemer werd aan de tekentafel een plan bedacht om de binnenste schil aan te pakken met duurzame materialen. En toen was het ineens een heel ander project geworden.”

Enthousiaste bewoners
De grondige voorbereiding voor dit project nam bijna 2 jaar in beslag, vertelt Ronald Pennings. “De bewonersadviesgroep werd opgericht en was vanaf het begin overal bij betrokken. Het was leuk om met elkaar op te trekken, de bewoners waren meteen enthousiast en hadden zelf ook veel inbreng bij dit project.” BAG-leden Nico Verloop en Errol Risakotta zijn heel positief over de professionele aanpak van Ronald en het onderlinge contact met het hele team. Errol: “Voor de start van het project en ook tussentijds werden wij als bewoners goed op de hoogte gehouden over de renovatieplannen en de werkzaamheden. Die aandacht hebben we zeker gewaardeerd. En het is heel fijn dat de verbetersuggesties die de BAG heeft aangedragen ook allemaal

zijn uitgevoerd. De afwerking van de renovatie ziet er goed uit, de materialen zijn van hoge kwaliteit.” Naast de oplossing die werd gevonden om het gebouw tocht- en vochtvrij te maken, kreeg de hoofdingang een ruime aanbouw van glas en kwam er een overkapping op de vierde verdieping. De tussenschotten op de balkons zijn vervangen en de balkons zelf kregen een nieuwe vloer met anti-sliplaag.

Veiligheid in huis
“Juist omdat hier veel ouderen wonen, is het fijn dat er extra aandacht aan de veiligheid is besteed”, vertelt BAG-lid Nico Verloop. “Het gaat dan om voorzieningen zoals een intercomsysteem met video en automatische schuifdeuren in de hal en tussen de galerij en het trappenhuis. De algemene ruimte waar fietsen en scootmobielen gestald worden, is brandveilig gemaakt. In de woningen zijn rookmelders geplaatst en we hebben nieuwe mengkranen die met één hand bediend kunnen worden. Ook de kooktoestellen zijn vervangen. Al is het voor sommige bewoners nog best even wennen aan de inductiekookplaat, het is toch een stuk veiliger om te koken zonder gas. Van Woonkracht10 hebben we gratis een pannenset gekregen die geschikt is voor inductie. Dat is toch grandioos!” Kortom, de huurders zijn tevreden met alle aanpassingen; de woningen aan de Wilgenlaan krijgen van hen een dikke plus.

Betrouwbare werkmensen
De werkzaamheden werden in april 2021 gestart, de oplevering zal rond half november zijn. “We hebben een goede periode achter de rug, de overlast is gelukkig ook best meegevallen. De BAG maar ook de bewoners werden overal bij betrokken en op tijd over geïnformeerd. Het is belangrijk om te weten waar je op moet rekenen, bij herrie kan je dan zorgen dat je de deur uit bent”, vertelt Nico. “Het scheelt dat alle werklui, van de bouwvakkers tot aan de schilders en elektriciens, rekening hielden met de bewoners. Nette, betrouwbare mensen waar je goed afspraken mee kan maken,” zegt Errol. “Voor veel bewoners was het een leuke afleiding om alle drukte en activiteiten rondom zo’n renovatieproject van dichtbij te volgen. En met een kopje koffie, een kletspraatje en hier en daar een grap was het ook gewoon een gezellige tijd. Ik vermoed dat er best buren zijn die de reuring gaan missen. Daarom maken we van de oplevering maar een feestelijk momentje!”

CombiRaad_Wilgenlaan_intercom

Project 1

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken
CombiRaad_Wilgenlaan_mengkraan

Project 2

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken
CombiRaad_Wilgenlaan_inductiekookplaat

Project 3

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken

Delen

© CombiRaad 2024 - Design & realisatie: USEcc