CombiRaad Nieuwbouw ndischeBuurt
CombiRaad CRVisie nieuwsbrief-artikel online

Publicatiedatum 30 november 2021
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 9 - november 2021

Nieuwbouw Indische buurt komt eraan: extra energiezuinig en gasloos

In Zwijndrecht verloopt de eerste fase van het project Indische buurt volgens plan. De voorbereidingen voor de bouw en het slopen van de woningen is in september gestart. Voor de bewoners van de Indische buurt kan het niet snel genoeg gaan. Zij kijken uit naar de oplevering van de nieuwe woningen in mei 2022!

Johan Dekker is lid van de bewonersadviesgroep (BAG) en volgt het hele proces van dichtbij. Net als veel van zijn buren in de Javalaan woont Johan al jarenlang in de Indische buurt. Eind 2017 sloot hij zich aan bij de BAG die werd opgericht. “In het begin ging het nog om een renovatieproject. Maar Woonkracht10 besloot al vrij snel daarna om toch voor nieuwbouw te gaan. De oorspronkelijke woningen dateren uit 1949 en voldoen gewoon niet meer aan de eisen van deze tijd. Kiezen voor nieuwbouw ligt dan het meest voor de hand. Je kan nog wel wat onderhoud plegen en de woningen een schilderbeurt geven, maar om er comfortabel te kunnen wonen is echt meer nodig.”

Energielabel A+
De nieuwe woningen gaan dat comfort zeker bieden, ze zijn zowel energiezuinig als gasloos. De huizen worden goed geïsoleerd en aangesloten op het warmtenet. Radiatoren zijn niet meer nodig, elk huis wordt verwarmd door vloerverwarming. Ook komen er zonnepanelen op het dak. Daarnaast wordt in elke woning een inductiekookplaat geïnstalleerd. Koken op inductie gaat snel en is energiezuinig. De nieuwe bewoners krijgen van Woonkracht10 een nieuwe pannenset, speciaal geschikt voor elektrisch koken. Bij elkaar opgeteld leveren al deze maatregelen

een goede energieprestatie op. Dat is gunstig voor het klimaat én het levert een flinke kostenbesparing op.

Huizen uit de fabriek
Zodra de sloopwerkzaamheden klaar zijn, wordt gestart met de heipalen en de fundering. Dit staat gepland voor december, vanaf januari 2022 kan de bouw beginnen. Bijzonder aan deze woningen is de conceptuele bouw. Dit betekent dat machines in de fabriek het meeste werk doen en er minder handarbeid op de bouwplaats nodig is. “De verschillende onderdelen van de woningen worden voor een groot deel vooraf in de fabriek gemaakt. Op de bouwplaats worden de kant-en-klare onderdelen in elkaar gezet. Hierdoor is de bouwtijd een stuk korter. Dit zorgt voor minder restafval op de bouwplaats en minder overlast voor de buurtbewoners”, vertelt Johan. Deze manier van bouwen heeft veel voordelen: het is sneller, goedkoper en geeft minder opleverfouten.

Tijdelijk wonen
De bewoners van de huizen met de even nummers aan de Sumatralaan komen als eersten in aanmerking voor de 29 nieuwe woningen, al maakt niet iedereen daar gebruik van. Veel mensen verhuisden inmiddels al naar een andere woning van Woonkracht10 of vonden elders onderdak. Johan: “Een aantal huurders verblijft in een tijdelijke woning, in afwachting van de nieuwbouw. Zij hebben eerste keus, onderling telt het aantal jaren dat zij al in de Sumatralaan wonen. Eigenlijk is iedereen positief over de plannen, we kijken uit naar de verhuizing naar onze nieuwe woningen in het voorjaar!”

Delen

© CombiRaad 2024 - Design & realisatie: USEcc