Publicatiedatum 23 mei 2025
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 16 - mei 2025
Publicatiedatum 23 mei 2025
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 16 - mei 2025
Het nieuws is nog pril, maar minstens 70% van de huurders van de Stellingmolen in Papendrecht is onlangs akkoord gegaan met de onderhouds- en verbeterplannen voor hun woningen. Dit aantal heeft Woonkracht10 nodig om het project door te laten gaan. “Fijn dat het zo ver is, de werkzaamheden zijn hard nodig”, vertelt Conny Mostert-Bloem (rechts op de foto) van de bewonersadviesgroep (BAG). Goed om te weten is dat de maandelijkse huurprijs door de verbeterwerkzaamheden niet verhoogd zal worden.
Al vanaf de oplevering van de woningen in 1977 woont Conny aan de Stellingmolen. “Het normale onderhoud, bijvoorbeeld het uitvoeren van reparaties en het schilderwerk, is in al die jaren wel gedaan. Maar grote klussen niet, zo heb ik in mijn woning nog steeds de originele badkamer. Ik kijk uit naar de vernieuwingen, daar is het echt tijd voor.” Het plan is om aan het eind van dit jaar te starten met de werkzaamheden, naar verwachting zullen die ongeveer een jaar in beslag nemen. Bewoners worden over het verloop van het project door Woonkracht10 geïnformeerd. Ook kunnen zij met hun vragen terecht bij een van de zes leden van de BAG, waar Conny bij is aangesloten. De BAG is een groep bewoners die tijdens dit project opkomt voor de belangen van alle huurders. Ben Ravenstijn (links op de foto) is actief als projectcontactpersoon namens de CombiRaad. Hij houdt vinger aan de pols en adviseert de BAG waar nodig.
Verschillende woningen
De Stellingmolen werd destijds gebouwd als experimentele woonwijk, de 123 woningen zijn vrijwel allemaal verschillend. Een aantal woningen was speciaal bestemd voor ouderen, mindervaliden en alleenstaanden. Die functies zijn in de loop der jaren verloren gegaan, de woningen werden ook toegekend aan huurders buiten deze doelgroepen. “Ik woon er nog altijd met plezier”, vertelt Conny. “Het contact met de buurt is goed en dat er meer jonge gezinnen met kinderen zijn komen wonen is gezellig, het zorgt voor levendigheid in de wijk.” Omdat de woningen allemaal anders zijn, kan het werk per woning verschillen. Bewoners kunnen aangeven welke wensen zij hebben. Zodoende kan vooraf bepaald worden welke werkzaamheden worden gedaan, en zijn de bewoners goed op de hoogte van wat er gaat gebeuren in hun woning.
Beter energielabel
Door de verbeteringen zullen de woningen een stuk energiezuiniger worden. De buitendeuren en draaiende ramen
worden vervangen en in alle woningen komt hoog rendement dubbel glas (HR++) en mechanische ventilatie. De vloeren van de begane grond woningen worden aan de onderkant geïsoleerd, waar nodig worden de kruipluiken vervangen door nieuwe en geïsoleerde luiken. In elke keuken komt een aansluiting die het mogelijk maakt om elektrisch of met inductie te koken.
De aansluiting op gas blijft bestaan. De groepenkast in de meterkast wordt vervangen en dit geldt ook voor de elektronische aansluitpunten, als dat op het gebied van veiligheid nodig blijkt te zijn. De werkzaamheden zorgen voor een beter energielabel; de woningen verliezen minder warmte en voelen comfortabeler aan.
Nieuwe uitstraling
Om de woningen de komende jaren in goede staat te houden, worden ook onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Hierbij worden bestaande onderdelen vervangen of opgeknapt, zoals de dakkapel en waar nodig de badkamer, keuken en het toilet. Ook worden de woningen brandveiliger gemaakt. “Ook de buitenkant van de woningen wordt opgeknapt en in nieuwe kleuren geschilderd. Het hele aangezicht van de Stellingmolen verandert”, vertelt Ben. “Verder zijn we heel positief over de plannen van de architect om de tuinen van de vier hofjes te vergroenen. Daar liggen nu tegels, dus het is mooi als het doorgaat om daar echte tuinen van te maken. Meer groen maakt de buurt een stuk aantrekkelijker. Het verbetert het uitzicht en de leefomgeving van de bewoners, die daardoor meer met elkaar in contact komen.”
Kijken en opruimen
Dat de buren genoeg belangstelling voor elkaar en hun buurt hebben, bleek wel tijdens de kijk- en opruimdag op vrijdag 11 april. Bewoners konden een kijkje nemen in een modelwoning en rommel uit hun woning en tuin kwijt in een van de opgestelde containers. Conny: “Het was een succes, het was druk en er is veel afval opgehaald. Maar belangrijker is dat er een gezellige sfeer heerste en dat mensen de tijd namen om met elkaar in gesprek te gaan. Het is mooi om te horen dat de meeste bewoners blij zijn met de plannen om hun woning te verbeteren.”
Op de foto's hieronder: Dat de buren genoeg belangstelling voor elkaar en hun buurt hebben, bleek wel tijdens de kijk- en opruimdag op vrijdag 11 april j.l..
© CombiRaad 2025 - Design & realisatie: USEcc