Publicatiedatum 23 mei 2025
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 16 - mei 2025
Publicatiedatum 23 mei 2025
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 16 - mei 2025
In het afgelopen jaar zijn er veel vragen bij de CombiRaad binnengekomen over de afrekening van de servicekosten. Er waren zelfs opmerkingen over verkapte huurverhoging, wat overigens wettelijk verboden is. In overleg met het bestuur van Woonkracht10 is besloten dat de CombiRaad jaarlijks controle uit gaat oefenen op de afrekening servicekosten.
Wat zijn servicekosten?
Servicekosten zijn kosten die naast de zogenaamde kale huur te maken hebben met het wonen. Voorbeelden hiervan zijn het verbruik van gas, elektriciteit, water, schoonmaak, glasverzekering of kosten voor een huismeester. Bij de jaarlijkse huuraanpassing zit een overzicht van de servicekosten die voor de woning van toepassing zijn. Per maand betalen de huurders een voorschot servicekosten en jaarlijks volgt er een afrekening van de werkelijke servicekosten. Het voorschot is een zo goed mogelijke schatting van het werkelijk verbruik ten opzichte van de kosten. Soms zijn deze kosten redelijk goed in te schatten. Met name bij elektra en gas is dit de laatste jaren moeilijker geworden omdat de kostprijs van energie aan sterke schommelingen onderhevig is. Dat kan helaas soms tot aanzienlijke bijbetaling bij de afrekening servicekosten leiden. En dat roept vragen op.
CombiRaad controleert
De CombiRaad is onlangs gestart met de controle op deze servicekosten. Een omvangrijk werk omdat bijna elke woning wel te maken heeft met een of meerdere servicekosten. Een volledige controle is dus niet mogelijk. Per jaar zullen we dus een aantal complexen controleren. Voor de zuiverheid worden die niet
vooraf aan Woonkracht10 meegedeeld. De controles zijn in hoofdzaak op de facturen van de leveranciers, de toegerekende admini- stratiekosten en de verdeling hiervan naar de huurders die de service afnemen. De totale kosten en de doorberekening aan de huurder moet dan in totaal gelijk zijn.
De CombiRaad heeft overigens gepleit om bij grote schommelingen de huurders die daarmee te maken hebben tijdig in te lichten. Goede communicatie is belangrijk en voorkomt onduidelijkheid.
Woonkracht10 blij met het initiatief
Arnold van Dis, teammanager Financiën en Control bij Woonkracht10, is blij met het initiatief van de CombiRaad. “Wij staan altijd open voor zulke acties. Iedere huurder heeft het recht inzage te krijgen in de doorberekening van de servicekosten. Met de stijging van de energieprijzen in de afgelopen jaren twijfelen huurders soms aan de juistheid van de kosten. Dat de onafhankelijke huurdersstichting nu meekijkt om deze twijfel weg te nemen juichen wij toe.” Van Dis begrijpt overigens soms de opmerkingen over een verkapte huurverhoging wel, maar dat is wettelijk niet toegestaan en wordt door Woonkracht10 zeker niet gedaan.
Eerste controle goed verlopen
De eerste controle is inmiddels gedaan en in orde bevonden. De CombiRaad bedankt Woonkracht10 voor de medewerking en het beantwoorden van de gestelde vragen.
© CombiRaad 2025 - Design & realisatie: USEcc