Publicatiedatum 2 december 2024
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 15 - december 2024
Publicatiedatum 2 december 2024
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 15 - december 2024
In Kraaihoek-Zuid, tegen het winkelcentrum, krijgt de eerste Zorgzame Buurt van Papendrecht vorm. Een uniek project met 137 appartementen en gezinswoningen voor bewoners die een beetje ondersteuning kunnen gebruiken en buren die hen daarbij helpen. Bijvoorbeeld met de tuin, een boodschap, koken, een ritje of gewoon: een beetje aandacht of een praatje. Wethouders Jaco van Erk en Arno Janssen en penningmeester Theo Wolters van de CombiRaad vertellen over de buurt die bewoners vanaf maart 2025 letterlijk bij elkaar brengt.
"Dit is iets heel nieuws voor Papendrecht", vertellen wethouder sociaal domein Jaco van Erk en wethouder ruimtelijke ordening, bouwen & wonen en duurzaamheid Arno Janssen. "Voor de 99 woningen die plaats maakten in de Boomgaardstraat en de Weteringssingel komen 137 energiezuinige en levensloop-bestendige woningen terug. Met een ontmoetingsruimte en picknicktafels. Met het oog op de krappe woningmarkt is dat al winst. Maar de grootste winst zit in ‘m in het karakter van de nieuwe buurt. Op initiatief van Erwin Zwijnenburg van Woonkracht10 en in samenwerking met Sterk Papendrecht, MEEVivenz en zorginstellingen Waardeburgh en Rivas ligt het accent in deze buurt op zorg en aandacht van bewoners voor elkaar."
Blanco
"We begonnen letterlijk met een blanco vel’, gaat Theo Wolters terug naar de start. "Op en om dat vel kregen de eerste ideeën vorm. Waaronder de gedachte dat zo’n 40% van de bewoners zorg vraagt. Geen zware zorg, maar vooral ondersteuning bij dagelijkse zaken van hun buren, de ‘zorgdragers’. Dat maakt dit project tot een prachtig experiment dat uniek is in onze regio. Als CombiRaad hebben we met Woonkracht10 afgesproken dat bij de toewijzing van de woningen ook woningzoekenden uit Papendrecht op volgorde van hun inschrijving meedoen. Geen overbodige afspraak overigens, want maar liefst vijfduizend inwoners van Papendrecht toonden interesse om hier te komen wonen."
Gonzen
"Bij de start buitelden de ontwerpen en ideeën al snel over elkaar heen’, vervolgt wethouder Janssen. "Daarbij besteedden we naast de stenen en de woningen zelf vooral aandacht aan de bewoners en de samenhang tussen hen. Met de kennis van onze partner-
organisaties bekijken we de komende jaren regelmatig hoe die samenhang zich ontwikkelt en hoe we die verder kunnen versterken. Want het gaat er vooral om dat bewoners meer willen dan alleen hier wonen. Door open te staan voor elkaar kunnen ze de buurt op hún manier vormgeven en tot een succes maken. Laat de initiatieven maar komen en de gesprekken ontstaan. Zodat het hier gaat gonzen van de activiteiten, ontmoetingen en aandacht voor elkaar. Zodat hulp vragen en bieden iets vanzelfsprekends wordt."
Groene ontmoetingsplekken
Om dat te bevorderen worden momenteel gesprekken gevoerd met kandidaatbewoners. Nieuwsbrieven en kennismakings-bijeenkomsten staan op de planning, vertelt Wolters: "Zodat mensen hun buren al leren kennen voordat ze hier wonen."
Van Erk: "Dat helpt allemaal om op een natuurlijke manier oog en oor voor elkaar te krijgen. Om betrokken te raken bij elkaar en bij de buurt. Zodat jong en oud en mensen met verschillende achtergronden voor elkaar klaar staan en we eenzaamheid verminderen. Dat maakt deze buurt rijker en sluit perfect aan bij het gemeentelijke uitgangspunt ‘Samen maken we Papendrecht." Janssen: "Bijzonder is ook dat de buurt 30% groener wordt, onder meer met bomen en natuurlijke ontmoetingsplekken. Begrippen als veiligheid, toegankelijkheid, ontmoetingen en ontspanning staan in alles centraal. Kinderen kunnen lekker op straat spelen of op het gras een balletje trappen. En de woningen zijn relatief eenvoudig geschikt te maken voor een toekomst waarin bewoners meer zorg nodig hebben."
Saamhorigheid
De aanpak en ontwikkeling van de Zorgzame Buurt zijn niet in beton gegoten, stellen de drie tot slot. Integendeel: "We zijn niet naïef en realiseren ons dat het niet vanzelf gaat. Ook omdat mensen verhuizen en nieuwe bewoners hun plek overnemen. Daarom bekijken we na anderhalf jaar - en ook daarna - regelmatig hoe het gaat en hoe we mensen kunnen blijven matchen en de saamhorigheid kunnen bevorderen." Een uitgangspunt dat niet alleen in de nieuwe buurt, maar daarna ook in de rest van Papendrecht de komende jaren steeds meer aandacht krijgt.
© CombiRaad 2024 - Design & realisatie: USEcc