CombiRaad Onderhouds- en verbeterproject Zwijndrecht
CombiRaad CRVisie nieuwsbrief-artikel online

Publicatiedatum 2 december 2024
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 15 - december 2024

Groots onderhouds- en verbeterproject van start in Zwijndrecht

Samen met Smits Vastgoedzorg is Woonkracht10 al geruime tijd aan de slag met de plannen en het voorbereiden van de komende werkzaamheden. De huur- woningen in de Zwijndrechtse wijk Walburg worden mooier, comfortabeler en energiezuiniger gemaakt en in een later stadium ook nog aangesloten op het warmtenet van HVC. Met 342 woningen gaat om een omvangrijk en intensief project dat volgens de planning eind 2026 zal worden afgerond.

Namens de CombiRaad zijn Cees de Baat en Ben Ravenstijn actief als projectcontactpersonen in de wijk. Zij komen op voor de belangen van alle huurders en dienen ook als aanspreekpunt.

“De woongebouwen in de Vlaamsestraat zijn het eerst aan de beurt. Deze woningen zijn in 1974 opgeleverd. Destijds waren het mooie flats, maar ze voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd”, vertelt Cees de Baat. “Het duurt nog wel even, maar daarna komen de woningen in de omliggende straten in de Staatsliedenbuurt aan bod: de Aalbersestraat, W.H. Vliegenstraat en de Cort van der Lindenstraat.” 

Onderhoud en energiezuinig
Zowel aan het woongebouw als in de woningen moet een hoop werk worden verzet. “Bij het woongebouw gaat het vooral om onderhoudswerkzaamheden zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie en nieuwe panelen aan de buitenzijde, isolerende dakbedekking, het schilderwerk, het coaten van vloeren van galerijen en balkons en het installeren van energiezuinige ledverlichting op de galerijen en in de bergingsgangen”, vertelt Cees. “In en aan de woningen gaat het in de eerste plaats om energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van HR++ glas, ventilatieroosters en mechanische ventilatie, en aanpassingen in de keuken en de meterkast die nodig zijn voor elektrisch koken. Ook de kozijnen, radiatoren en de buizen voor de verwarming worden vervangen. Het huidige F-energielabel zal door al deze maatregelen een A-label of net B-label worden. Dat scheelt flink met stoken en zal in huis een stuk aangenamer aanvoelen.” Waar nodig wordt in een aantal woningen ook de badkamer, het toilet of de keuken vervangen.

Bewonersadviesgroep (BAG)
De BAG bestaat uit een groep bewoners die zich actief inzet voor de belangen van alle huurders tijdens de loop van het project. Cees: “De BAG-leden zijn enthousiast en betrokken, ze doen het fantastisch. De BAG heeft niet altijd een makkelijke taak; hoewel het grootste deel van de huurders nu heel positief is, was dat in de beginperiode wel anders. Dan zijn er wat hobbels te nemen.” Petra Orgers is een van deze BAG-leden. “Dat is eigenlijk vanzelf gegaan, ik zat in een werkgroep van Woonkracht10 over Leefbaarheid en ben doorgestroomd naar deze BAG. Het is leuk om projectmatig bezig te zijn en iets voor de huurders te kunnen doen. We hebben contact met bewoners, geven antwoord op vragen en bieden hulp waar nodig. Natuurlijk kunnen wij niet alles oplossen, dan moeten mensen rechtstreeks bij Woonkracht10 aankloppen. Als BAG kunnen wij terecht bij de gebiedscontactpersonen, zij zijn de verbindende schakel met de woningcorporatie.” 

Warmtenet
Petra woont zelf in de Cort van der Lindenstraat, een van de laatste straten die aan de beurt komt. “We hebben daar regelmatig storingen gehad van de verwarming en aanvoer van warm water. Dat is in een koude periode echt vervelend. Fijn als dit wordt opgelost. In de tussentijd willen we als BAG ook de bewoners van de straten waar nog geen werkzaamheden zijn graag betrokken houden. De renovatie komt eraan, dus als huurder is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.” Leverancier HVC is nog volop bezig met de aanleg van het warmtenet. “De bedoeling is om hiervoor in de toekomst gebruik te maken van aardwarmte. Er moeten echter veel woningen aangesloten zijn om dit rendabel te maken”, vertelt Theo Wolters van de CombiRaad. “Voorlopig wordt er gebruikgemaakt van tijdelijke warmte-units zodat de bewoners er toch warm bij zitten. De huidige huurders in de woongebouwen die al van het gas af moeten, zoals in de Vlaamsestraat, moeten elektrisch gaan koken. Woonkracht10 verzorgt de aanpassingen in de meterkast, bovendien krijgen deze huurders een inductiekookplaat en een pannenset en wordt een deel van het vastrecht vergoed, zodat de kosten van elektrisch en gas nagenoeg gelijk blijven.”

Delen

© CombiRaad 2024 - Design & realisatie: USEcc