Combiraad Bewonersadviesgroep Lekstraat Alblasserdam
CombiRaad CRVisie nieuwsbrief-artikel online

Publicatiedatum 24 mei 2024
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 14 - mei 2024

Bewoners zijn akkoord met de plannen van Woonkracht10:

Woningrenovatie in Alblasserdamse wijk kan van start

De huurders van de Lekstraat en omgeving in de wijk Kinderdijk in Alblasserdam hebben positief gereageerd op de onderhouds- en verbeterplannen voor hun woningen. Naar verwachting wordt eind augustus 2024 gestart met de werkzaamheden, die ruim een jaar in beslag zullen nemen. “We zijn er blij mee, het is belangrijk dat de renovatie nu eindelijk doorgaat”, zeggen Jaap de Vogel en Alice Elkhuizen van de bewonersadviesgroep (BAG).

“De woningen waren al lang niet meer goed, het is 20 jaar geleden dat er iets aan is gedaan”, vertelt Alice. “Bij de bewoners heerste al jaren een gevoel van onvrede, de lijst met verbeterpunten werd steeds langer. Vanaf de eerste bijeenkomst in maart 2021 heeft het veel overredingskracht gekost om op het punt te komen dat er echts iets aan wordt gedaan.” Door allerlei oorzaken, zoals de coronacrisis, de verhoogde prijzen van bouwmaterialen en wisselende projectleiders, liep het proces flinke vertraging op. Nu er eindelijk groen licht is gegeven, zijn de bewoners vooral opgelucht.

Onderhoud en verbeteringen
De woningen zullen van buiten en van binnen behoorlijk worden aangepakt. Naast het noodzakelijke onderhoud, gaat de aannemer ook aan de slag met duurzame verbeterwerkzaamheden. Zo komen er kunststof kozijnen met isolerend HR++ glas en nieuwe, geïsoleerde voor- en achterdeuren, met verlichting aan de buitenzijde. De daken, goten en afvoeren worden vervangen en er wordt spouwmuurisolatie aangebracht, met herstel van het voeg- en metselwerk aan de gevels. Ook het leidingwerk en de riolering worden vernieuwd. In de woningen zal de meterkast worden uitgebreid en komt er een aansluiting voor elektrisch koken, plus mechanische ventilatie. Waar nodig vervangt de aannemer de keuken, badkamer en het toilet. “Aannemer Smits Vastgoedzorg heeft steekproeven gedaan en de gebreken bevestigd”, vertelt Jaap. “Er is goed naar ons geluisterd. Daarnaast heeft de aannemer een bewonersconsulent aangesteld. Voordat de werkzaamheden gaan beginnen, zal zij iedere huurder persoonlijk bezoeken om informatie te geven over wat er in de woning gaat veranderen, antwoord te geven op vragen en eventuele problemen van de bewoners op te lossen. Tijdens het hele project blijft zij betrokken als aanspreekpunt en om de bewoners te begeleiden.”

Ogen en oren in de wijk
Aangezien het gaat om diverse typen woningen in verschillende straten, is het project opgedeeld in drie blokken. Namens alle huurders van deze 106 woningen is een bewonersadviesgroep actief. De BAG bestaat uit vijf bewoners van de betreffende woningen en Theo Wolters van de CombiRaad.  Alice: “De BAG kan je zien als ogen en oren in de wijk. Wij inventariseren wat er bij de huurders leeft. Hun vragen, opmerkingen en eventuele klachten nemen wij mee in de vergaderingen met de woningcorporatie. Het is leuk om te doen, ik zet me graag in voor de mensen om me heen.” Sanne den Ouden, sociaal projectleider van Woonkracht10, regelt de bijeenkomsten en verzorgt de communicatie. “Dat doet ze duidelijk en goed. Zij is een belangrijke schakel en onze spreekbuis richting de

woningcorporatie”, zegt Jaap. “En ook de samenwerking met Theo Wolters is heel prettig. Door zijn werk voor de CombiRaad heeft hij veel ervaring en kan hij ons van goede adviezen voorzien. Daarnaast is hij goed bekend met de woningcorporatie, Theo weet hoe hij daar spijkers met koppen kan slaan.”

Comfortabel wonen in een fijne buurt
De woningen zijn al jaren slecht van kwaliteit, maar toch wilden de huurders er graag in blijven wonen. Ze vinden het een fijne buurt met een dorps karakter. “De mensen waren in het begin wel sceptisch. Nu ze van de plannen afweten en zien dat Woonkracht10 hen serieus neemt, zijn ze enthousiast. Positief is ook dat er op termijn geld bespaard kan worden op de energiekosten door alle duurzaamheidsverbeteringen”, zegt Alice.  De woningen zullen straks niet alleen energiezuiniger en veiliger zijn, maar ook mooier en een stuk comfortabeler voor de bewoners. Voordat het zo ver is, moet er nog een hoop werk verzet worden. Jaap: “De bewoners zijn er klaar voor en hebben er zin in. De werkzaamheden zullen wel wat overlast veroorzaken, dat hoort erbij en daar is iedereen van op de hoogte. De woningcorporatie zal haar best doen om de overlast zoveel mogelijk te beperken, daar wordt door de aannemer ook rekening mee gehouden en over meegedacht. En als er bewoners zijn die er even tussenuit willen, zijn ze welkom in het wijkgebouw ‘De Wielen’ om een kopje koffie te drinken.” 

Op de foto v.l.n.r. Hetty van der Pijl, Jaap de Vogel en Nel de Graaf (BAG-leden) met Theo Wolters van de CombiRaad. 

Delen

© CombiRaad 2024 - Design & realisatie: USEcc