CombiRaad BAGleden SavorninLohmanweg
CombiRaad CRVisie nieuwsbrief-artikel online

Publicatiedatum 26 mei 2023
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 12 - mei 2023

Woonkracht10 start groot renovatieproject
aan de Savornin Lohmanweg in Alblasserdam

Voor de bewoners van de Savornin Lohmanweg inAlblasserdam staat een ingrijpende renovatie van hun flats voor de deur. De 144 portiekwoningen, verdeeld over vier blokken, worden blok voor blok aangepakt, gemoderniseerd en gereedgemaakt voor een energiezuinige toekomst. 

Door de coronacrisis heeft dit project enige vertraging opgelopen, maar naar verwachting kan eind mei 2021 gestart worden met de geplande werkzaamheden. De isolerende en energiezuinige aanpassingen zijn echt van deze tijd:
de woningen worden voorzien van isolatieglas (triple glas), spouwmuurisolatie en mechanische ventilatie. Hierdoor bespaar je op energie en blijft de warmte in huis, waardoor het comfortabeler aanvoelt. De isolatie van de buitenkant komt eerst aan de beurt, daarna worden de balkons, de toegangsdeuren en het schilderwerk aangepakt en ook worden er kunststof kozijnen geplaatst.
De CombiRaad heeft zich ervoor ingezet dat in de woningen waar dat nodig is, en nog niet eerder is gebeurd, ook de keuken, badkamer en het toilet worden vervangen.

Besparing stookkosten
“Inmiddels heeft 74% van de bewoners akkoord gegeven voor de plannen en een huurverhoging. Dat is belangrijk om de plannen door te kunnen laten gaan”, legt Theo Wolters van de CombiRaad uit. “De huurverhoging is nodig voor alle maatregelen die met energie te maken hebben, en is dus niet bestemd voor het onderhoud of de renovatie. Door een besparing op de stookkosten zal de huurverhoging terugverdiend worden. In een energiezuinige woning verbruiken we immers minder energie. Uit de cijfers van een vorig project op de P. de Hoochplaats blijkt dat de zogeheten energetische aanpassingen daar een besparing van 55% op de stookkosten opgeleverd hebben. Ook bij dit project zullen de totale woonlasten voor de meeste huurders dus niet of nauwelijks stijgen.”

Inbreng BAG
De bewonersadviesgroep (BAG) die in oktober 2020 werd gevormd, bestaat uit vijf leden (zie foto: Jeroen Bekker, Gerda van der Hurk, Cent de Haan en Dirk Smit, BAG-lid Suzanne v.d. Wal was verhinderd voor de foto). Een van de leden die zich hiervoor inzet is huurder Dirk Smit: “De hoofdtaak van de BAG is het contact onderhouden met de buurtbewoners en de CombiRaad. Dat verloopt heel goed, we hebben de gang van zaken vooraf besproken en voelen ons gesteund door de CombiRaad. Ook door Woonkracht10 worden we uitgebreid en op tijd geïnformeerd, er 

is altijd iemand van de wooncorporatie bij onze BAG-vergaderingen aanwezig. Het is fijn dat er naar ons geluisterd wordt en dat er ook echt iets met onze inbreng wordt gedaan. Zo hebben we het als BAG toch voor elkaar gekregen dat een aantal wensen van de bewoners is ingewilligd. Denk bijvoorbeeld aan de thermostaatkranen die we krijgen en een onkostenvergoeding die gebruikt kan worden voor nieuwe raambekleding.”

Online Woondossier
In niet alle woningen is een complete renovatie nodig. “Dit zijn doorstroomwoningen, het verloop is redelijk groot. Bij de komst van een nieuwe huurder zorgt de woningcorporatie er al voor dat de flat eerst opgeknapt wordt. Het gaat dan om achterstallig onderhoud of het plaatsen van een nieuwe keuken, toilet of badkamer als die echt hoognodig aan vervanging toe is”, vertelt Dirk. “Om te bekijken wat er in elke woning precies moet gebeuren, heeft een onafhankelijk bureau voor dit project een inventarisatie gemaakt. Aan de hand hiervan is een planning opgesteld. In het online Woningdossier kunnen alle bewoners informatie over de werkzaamheden aan hun eigen woning vinden en de persoonlijke afspraken en planning hiervoor nalezen.”

Rustwoning
“De meeste mensen zien toch wel op tegen de rompslomp dit bij zo’n renovatie komt kijken. Stof, troep en geluidsoverlast zijn gewoon niet te voorkomen bij dit soort werkzaamheden”, zegt Dirk. “En we kunnen nu helaas nog niet voorspellen hoe lang het precies gaat duren en of de coronacrisis verdere vertraging op zal leveren.”
Op nummer 24a komt een rustwoning beschikbaar die speciaal wordt ingericht om overdag te kunnen ontspannen. “Ook is er wifi voor de mensen die willen thuiswerken. Dat is een prettig alternatief als er naast of in je eigen woning wordt gehakt en gebroken”, zegt Theo. De huurders kunnen bij de BAG aankloppen als er vragen of problemen zijn. Dirk: “Een voorbeeld hiervan is een bewoner die niet tevreden was over de boiler die als vervanging van zijn oude geiser was geïnstalleerd. Hij vond de boilerinhoud onvoldoende en had te weinig warm water. De BAG bespreekt dit dan met Woonkracht10. Want ons doel is altijd om een goede oplossing te vinden.”

Meer informatie
Alle informatie over de werkzaamheden van het project Savornin Lohmanweg vindt u op www.solohmanweg.nl of meld u aan voor de online nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

CombiRaad Renovateproject SavorninLohmanweg

Delen

© CombiRaad 2023 - Design & realisatie: USEcc