CombiRaad Eemstein Zonnestein Cees de Baat en Siem Zoutewelle
CombiRaad CRVisie nieuwsbrief-artikel online

Publicatiedatum 17 mei 2021
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 8 - mei 2021

Laatste loodjes renovatie Eemstein
en Zonnestein in Zwijndrecht 

De bewoners van appartementencomplex Eemstein in Zwijndrecht hebben de renovatie inmiddels achter de rug, bij buurflat Zonnestein zijn de werkzaamheden nog in volle gang. Het gaat om regulier onderhoud en verbeteringen aan in totaal 444 woningen. “Eind oktober moet het klaar zijn, als alles tenminste volgens de planning verloopt”, vertelt Siem Zoutewelle. 

Als voorzitter van de bewonersadviesgroep (BAG) heeft Siem (rechts op de foto) veel contact met de bewoners. “Vooral voor de ouderen die hier wonen is het echt afzien. Het hak- en breekwerk aan de balkons veroorzaakt veel geluidsoverlast. Helaas komen de meeste mensen door de coronamaatregelen nauwelijks de deur uit. Even op adem komen in de recreatiezaal kan nu niet, die is gesloten. En verblijven in de rustwoning is door corona ook lastig omdat je na ieder gebruik grondig moet schoonmaken.

Tevreden bewoners
Gelukkig is er ook positief nieuws. Siem: “Het plaatsen van isolatieglas en mechanische ventilatiesystemen, verbeteren van de afwatering van de balkons en het brandveilig maken van al deze woningen is een flinke klus. Vooraf werd door de huurders met argwaan naar het project gekeken, veel van hen zaten nog met frustraties vanwege een vorige renovatie. Uit een enquête blijkt nu dat 90% van de bewoners van Eemstein tevreden is, de 

huurders zijn blij met het eindresultaat. De woningen zijn energiezuiniger en voelen comfortabeler en veiliger aan.” Over de werklieden is de BAG goed te spreken. “Ze houden rekening met de RIVM-regels en de bewoners. Iedereen draagt een mond-masker en houdt afstand. En met de huurders worden vooraf goede afspraken gemaakt over de werkzaamheden binnenshuis.”

Stroeve start
De BAG heeft wekelijks contact over het project met Woonkracht10 en ook met Cees de Baat (links op de foto), de gebiedscontactpersoon van de CombiRaad, is er regelmatig overleg. “In het begin verliep het contact met de BAG wat stroef”, vertelt Cees. “We hebben een goed gesprek met elkaar gevoerd om duidelijk te maken dat de CombiRaad geen verlengstuk is van de wooncorporatie. Net als de BAG zijn wij er speciaal voor de belangen van de huurders, de CombiRaad probeert hen zo goed mogelijk te begeleiden als er problemen of conflicten zijn.”

Als gebiedscontactpersoon heeft Cees zich goed verdiept in het project. Hij staat in directe verbinding met de verschillende partijen zoals Woonkracht10 en de aannemers, en hij is op de hoogte van de planning. Siem: “Het is fijn dat de lijnen onderling kort zijn, als BAG kunnen wij altijd bij Cees terecht. Ook bij Woonkracht10 denken ze graag mee over oplossingen. Klachten of opmerkingen worden door hen snel opgepakt.”

CombiRaad bewoonster RiaVuijk van Eemstein_Zonnestein

"We zijn er hartstikke blij mee"

Ria Vuijk woont met haar man al sinds de oplevering, nu bijna 48 jaar geleden, in de Eemsteinflat. “Gelukkig zijn ze hier al een paar maanden helemaal klaar met alles. Het was niet altijd leuk, vooral bij het uitboren van de balkonvloer hadden we veel last van de herrie en het gedreun.

De renovatie is verder wel heel goed verlopen hoor. De ventilatie in huis is fijn en door het nieuwe glas blijft de warmte langer binnen en hoor je minder geluiden van buiten. We zijn er hartstikke blij mee!” 

Delen

© CombiRaad 2023 - Design & realisatie: USEcc