CombiRaad Babbeltrucs CR-Visie
CombiRaad CRVisie nieuwsbrief-artikel online

Publicatiedatum 16 maart 2020
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 6 - mei 2020

Wees alert op insluipers en babbeltrucs!

Inbrekers verzinnen steeds weer nieuwe manieren om hun slag te slaan, denk aan de babbeltrucs. Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen binnen te komen om mensen van hun geld en waardevolle spullen te beroven.

Onlangs maakte Jannie de Borst, huurder van een appartement in Papendrecht, zoiets mee. Zij betrapte een man die met behulp van een ladder op het balkon probeerde te klimmen. Op haar vraag wat hij aan het doen was, vertelde hij als glazenwasser in opdracht van de woningbouwvereniging aan het werk
te zijn.

Jannie: “Wij hebben een eigen glazenwasser, dus het zat me niet lekker. Ik heb naar Woonkracht10 gebeld om te informeren of zijn verhaal klopte. Achteraf bleek de man bij mijn bovenbuurman op de derde verdieping binnen te zijn geweest.

Hij is via het balkon binnengekomen en door de voordeur met wat spullen vertrokken. Zo brutaal! Er moet ook nog iemand anders bij betrokken zijn geweest die de ladder heeft weggehaald.”

Gevolgen
Nog afgezien van de bezittingen die je kwijtraakt, kan een inbraak een ingrijpende gebeurtenis zijn met grote emotionele gevolgen. “Het idee dat er iemand zomaar in je huis komt, is afschuwelijk. Je raakt je gevoel van veiligheid kwijt”, vertelt Jannie. “En dat terwijl we in een rustige, nette buurt wonen waar verder weinig gebeurt. In dit gebouw wonen veel ouderen en iedereen was er enorm van geschrokken. We hangen regelmatig briefjes op om de bewoners hiervoor te waarschuwen. Trap er niet in!”

Tips om de buurt veiliger te maken

Om de buurt veiliger te maken en dit soort nare voorvallen te voorkomen, geeft Rob Kooijman van Woonkracht10 graag wat tips:

  • Spreek mensen aan en informeer wat ze in of rond het gebouw te zoeken hebben.
  • Bel bij een verdachte situatie meteen de politie zodat er geen kostbare tijd verloren gaat.
  • Word lid van een WhatsApp BuurtPreventie-groep in jouw wijk. Buurtbewoners die lid zijn van deze groep kunnen elkaar snel op de hoogte brengen van alarmerende situaties zoals een inbraak, vernieling of verdachte personen in de buurt. Kijk voor meer info op www.wabp.nl. 
  • Registreer waardevolle spullen en maak er foto’s van. Meer informatie op: www.politie.nl.
  • Zorg voor goed sleutelbeheer; hoeveel sleutels zijn er en wie heeft ze in zijn/haar bezit?
  • Sluit alle deuren en ramen goed af, zelfs als je in de buurt bent.
  • Trap niet in babbeltrucs, laat geen onbekenden binnen.
  • Wees voorbereid en geef inbrekers geen kans!

Delen

© CombiRaad 2022 - Design & realisatie: USEcc