CombiRaad_CRVisie_Vraag&Antwoord

Publicatiedatum 8 november 2018
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 3 - november 2018

Vraag & antwoord

Energie besparen in huis. Bewust omgaan met energie is een belangrijk onderwerp. Niet alleen nu, maar ook met het oog op de toekomst. We hebben een aantal mogelijkheden voor u op een rijtje gezet die u hierbij goed kunnen helpen.  

Ik hou van een warm huis, maar hoe bespaar ik op mijn verwarming?
Door de thermostaat niet continu hoog te laten staan, kunt u veel besparen. Soms wel honderden euro’s per jaar, vooral als u in een minder goed geïsoleerd huis woont.

Zet de verwarming ‘s nachts laag
Als u slaapt hoeft de verwarming niet aan. Zet de thermostaat laag als u gaat slapen. U bespaart dan jaarlijks gemiddeld nog eens € 80,-. De aanbevolen nachttemperatuur is 15 graden, alleen bij vloer- of wandverwarming kan 17 à 18 graden beter zijn.

Zet de verwarming laag als u niet thuis bent
Als u niet aanwezig bent, kan de thermostaat op 15˚C. U kunt daarmee zo’n € 140,- besparen, volgens Milieu Centraal. U kunt dit regelen met een klokthermostaat, of zelfs op afstand met een slimme thermostaat.

Zet de verwarming eerder laag
Zet de thermostaat niet pas bij vertrek of voor het slapen op 15 

graden, maar al een uur eerder. Het duurt immers wel even voordat het huis afkoelt, zeker als het goed geïsoleerd is. Dit kunt u bijvoorbeeld via het klokprogramma voor langere tijd regelen. Hierdoor bespaart u € 20,- extra op de energiekosten.

Hoe bespaar ik energie tijdens het koken?
Gebruik liever een kleine pan op een kleine pit en gebruik een snelkookpan voor gerechten die lang moeten koken. Let ook op de bodem van de pan. Een pan met een bolle bodem is efficiënter voor koken op gas. Voor alle elektrische kookplaten is een platte bodem beter. Houd tijdens het koken het deksel zo lang mogelijk op de pan. En door de oven tussentijds niet te openen, zorgt u ervoor dat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat. Pak vaker de wok. U hoeft hierbij namelijk geen water te verwarmen. Verwarm niet au bain marie. Warm liever op in de magnetron. Dat is minder milieubelastend.

Koken op gas of inductie?
Koken op gas is nu nog iets goedkoper dan koken op elektriciteit, maar zowel op kosten als op CO2-uitstoot ontlopen gas- en inductiekookplaten elkaar nog nauwelijks. Inductiekookplaten zijn zelfs de meest besparende keuze als de stroom van eigen zonnepanelen komt. Gas zal de komende jaren duurder worden en elektriciteit goedkoper en schoner. Inductiekookplaten hebben daarmee de toekomst

Delen

© CombiRaad 2021 - Design & realisatie: USEcc