Combiraad-CRVisie-ventileren
CombiRaad CRVisie nieuwsbrief-artikel online

Publicatiedatum 4 november 2019
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 5 -november 2019

Waarom ventileren dé oplossing is voor vochtproblemen

Veel reparatieverzoeken gaan over vocht en schimmel. Oorzaak is altijd een te hoge vochtigheid. Hoe komt dat? En wat kunnen we eraan doen?

‘Mijn huis is oud en daarom vochtig’. Dat u in een oud huis woont, is meestal niet de oorzaak van het vochtprobleem. Zuinig stookgedrag en onvoldoende ventilatie wél. Dus: ook in oude huizen kunt u veel leed voorkomen.

Waar komt al dat vocht vandaan?
Een vochtige lucht ontstaat niet alleen door koken, drogen van de was en douchen. Het komt ook bijvoorbeeld door ademen en transpireren. Nieuwbouwhuizen zijn in de beginjaren vaak extra vochtig. De materialen waarmee ze gebouwd zijn bevatten bouwvocht. Dat moet nog verdampen. Als vuistregel geldt dat bij kamertemperatuur de relatieve vochtigheid tussen de 40 en 70% moet liggen. Dit hangt wel af van de buitentemperatuur. Er zijn apparaten te koop die de luchtvochtigheid meten.

Ventileren, ventileren en nog eens ventileren
De enige manier om de lucht in huis gezond te houden, is door de hele dag te ventileren. Zo voorkomt u niet alleen schimmel en vochtplekken in huis. Ventileren is ook goed voor uw

gezondheid. Vochtige en ongezonde lucht in huis veroorzaakt klachten zoals hoofdpijn, keelpijn, allergieën en astma. Een goede ventilatie van alle ruimtes in huis is vooral van belang tijdens een koude winterperiode.

Ventileren én verwarmen gaan wel samen
Naast ventileren is het belangrijk dat u de ruimte ook blijft verwarmen. Als u continu ventileert, krijgen vocht, schimmels en huisstofmijt minder kans. Bovendien bespaart u op die manier op uw stookkosten. Hoe vreemd dat misschien ook klinkt. Het verwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan het verwarmen van droge lucht. Dus als u de hele dag ventileert, hoeft u uiteindelijk minder te stoken. Zorg dat een ruimte niet kouder is dan 15 graden.

Het verschil tussen luchten en ventileren
Luchten is iets anders dan ventileren. Een paar uur een raam openzetten is niet voldoende. Het effect hiervan op de kwaliteit van de lucht is snel verdwenen. Zelfs al na een half uur! Maar hoe moet het dan wel? Laat bijvoorbeeld de ventilatieroosters in de ramen altijd een stukje open. Hebt u geen roosters? Houd dan altijd een (klap)raam op een kiertje. En beschikt u over een mechanisch ventilatiesysteem, zorg dan dat het altijd aan staat.

Veelgestelde vragen over ventilatie

Moet in de winter ook geventileerd worden?
Ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woningen zit veel ‘onzichtbaar’ vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse zo’n tien liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, planten water geven, wassen en drogen.

Waarom is ventilatie belangrijk
en wat kan ik doen?
Vochtproblemen in de woning zoals schimmelgroei op wand en plafond ontstaan niet vanzelf. Oorzaak is altijd een te hoge vochtigheid. Dit kan ontstaan door verschillende factoren zoals een zuinig stookgedrag en/ofonvoldoende ventilatie. Hoe kan ikschimmels voorkomen? U kunt  

schimmels voorkomen door uw woning goed te ventileren. Hierdoor wordt er verse lucht aan uw woning toegevoegd en wordt vochtige lucht afgevoerd. Schimmels krijgen hierdoor minder kans om zich te verspreiden in uw woning.

Wat zijn de gevolgen van onvoldoende ventileren?

  • Schimmel op muren of plafond
  • Schimmel in de badkamer
  • Bobbelend behang

Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt. Let u er dus op dat u goed ventileert; dit zorgt voor een gezonder klimaat in huis.

Wat kan ik doen tegen vocht-problemen?

  • Verwarm elke ruimte in uw huis op minimaal 15°C.
  • Zet de mechanische ventilatie niet uit.
  • Zet de afzuigkap aan tijdens het koken. Laat deze ook na het koken nog minimaal een kwartier aanstaan.
  • Zet uw ventilatiesysteem in de douche op de hoogste stand tijdens het douchen. Laat deze na het douchen nog minimaal een kwartier aanstaan.
  • Douche niet te lang. Beperk het douchen per gezin tot hooguit een uur per dag.
  • Droog na het douchen de tegels met een wisser en neem af met een doek.
  • Droog de was als het even kan buiten.

Delen

© CombiRaad 2022 - Design & realisatie: USEcc