CombiRaad Bewoners Koningskwartier
CombiRaad CRVisie nieuwsbrief-artikel online

Publicatiedatum 24 mei 2024
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 14 - mei 2024

Actieve bewonersvereniging Konings-Kwartier biedt meer dan gezelligheid

Regel 1 van de statuten van de bewonersvereniging KoningsKwartier luidt: ‘Omzien naar elkaar’. Wat hier precies mee wordt bedoeld, vertellen bestuursleden Lidy Hurkmans, Cees de Baat en Suze Bosch.

“Het is fijn dat bewoners er voor elkaar zijn en anderen een beetje bijstaan als dat nodig is. Gewoon een praatje maken en vragen of het goed gaat, dat kan al helpen om iemand uit zijn isolement te halen”, vertelt Lidy. De oprichting van de bewonersvereniging levert een enorm positieve bijdrage aan de onderlinge verbinding en het woonplezier van de huurders.
Om elkaar te kunnen ontmoeten en leuke activiteiten te organiseren, is het KoningsKwartier ingericht. Dit is een grote en gezellige ruimte, voorzien van een complete keuken en lange tafels waar de bewoners kunnen aanschuiven. Lidy: “Alle bewoners zijn welkom om mee te doen aan de activiteiten, bijna dagelijks is er wel iets te doen. Van klaverjassen, spelletjesmiddagen en bingo tot handwerkclub en gymnastiek. Iedere woensdagochtend en eens per maand op zondagochtend is er een koffie-inloop. Een bewoner die voorheen van beroep kok was, verzorgt een paas- en kerstlunch of kookt erwtensoep. Verder is er nog een sportmasseur en binnenkort komt een sportlerares ons lessen geven ‘gymnastiek voor ouderen op een stoel’. Maar niets hoeft, alles mag. De stap om hier naar binnen te lopen hoeft niet groot te zijn, desnoods halen we iemand de eerste keer op. Op een prettige en ongedwongen manier met elkaar kennismaken en in contact blijven is al een mooi doel.”

Professionele aanpak
De statuten van de bewonersvereniging zijn notarieel vastgelegd, de vereniging staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en het bestuur is in maart 2023 officieel benoemd. “We hebben bewust gekozen voor deze professionele aanpak. Als je met vrijwilligers werkt, loopt je het risico dat het al snel te vrijblijvend wordt en niemand zich echt verantwoordelijk voelt. Dat wilden 

we natuurlijk voorkomen”, legt Cees uit. “We hebben statuten en hanteren een reglement dat voor iedereen duidelijk is. De vijf bestuursleden van het KoningsKwartier hebben ieder een eigen rol en taken. In de voorbereiding kwam hier wel een hoop papier- en regelwerk bij kijken. Daar zijn we gelukkig goed mee geholpen door Monique van Rijn, de gebiedsregisseur van Woonkracht10. Door corona is het hele proces wel wat vertraagd, we zijn blij dat alles nu eindelijk goed geregeld is. En het is fijn dat we elkaar weer zonder beperkingen kunnen ontmoeten, de sfeer is heel goed.”

Slim inkopen
De ontmoetingsruimte van bewonersvereniging KoningsKwartier is door Woonkracht10 beschikbaar gesteld, en dat geldt ook voor het budget voor de inrichting en aankleding. Met de hulp van enkele vrijwilligers is er door de bewoners zelf ook nog veel gedaan, zoals behangen en verven.
“Voordat de vereniging van de grond kwam, zijn we door een aantal bewoners gesponsord. Dat was heel fijn, want je hebt bij de opstart ook best veel spullen nodig; servies, schoonmaakartikelen, koffie en dergelijke”, vertelt Suze. “Ieder lid betaalt nu 1 euro contributie per maand, en ook de consumpties kosten 1 euro. Dat is voor iedereen te doen, maar het betekent wel dat we voorzichtig moeten zijn met de inkoop. Het is namelijk de bedoeling dat we het hier zelfstandig draaiende houden en ervoor zorgen dat het financieel op orde is.”
Het bestuur en de vrijwilligers investeren veel tijd om de bewonersvereniging te runnen, activiteiten te organiseren en de ontmoetingsruimte netjes en schoon te houden. Lidy: “Het kost veel tijd, dat klopt. Maar dat doen we met plezier. Het is hier leuk en gezellig, je merkt dat dit initiatief gewaardeerd wordt.
Alle bewoners ontvangen vier keer per jaar een nieuwsbrief waarin alle activiteiten en nieuwtjes staan zodat iedereen zich welkom voelt.”

CombiRaad Koningskwartier Zwijndrecht

De Koningshof in Zwijndrecht

Appartementengebouw De Koningshof in Zwijndrecht werd in juni 2020 opgeleverd. De 75 duurzame appartementen zijn gasloos, goed geïsoleerd en voldoen aan de meest actuele energienormen. Het complex is bestemd voor 55-plussers – de gemiddelde leeftijd van de bewoners is 70 jaar – die met veel plezier op deze centrale plek binnen de gemeente wonen. Om meer met elkaar in contact te komen en gezellige activiteiten te organiseren voor alle bewoners, werd bewonersvereniging KoningsKwartier opgericht. Op dit moment zijn 87 huurders lid van de bewonersvereniging.

Delen

© CombiRaad 2024 - Design & realisatie: USEcc