Publicatiedatum 20 mei 2022
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 10 - mei 2022
Publicatiedatum 20 mei 2022
Auteur redactie CombiRaad • Bron CR-Visie editie 10 - mei 2022
De onderhouds- en verbeterwerkzaamheden aan de 44 woningen aan de Eksterstraat en de Waalsingel in Alblasserdam zijn gestart in oktober 2020. In het eerste kwartaal van 2022 worden nog werkzaamheden uitgevoerd, voor een aantal bewoners wegen deze laatste loodjes best zwaar.
Als lid van de bewonersadviesgroep (BAG) staat Robert Klaassen open voor wat er leeft bij de buurtbewoners. “Het project heeft de nodige vertraging opgelopen, daar wordt wel over geklaagd. De werkzaamheden duren langer dan gepland. Door de coronacrisis, door een tekort aan werklieden maar ook door een periode met veel regen waardoor er niet geschilderd kon worden. Voor bewoners is het niet fijn als er een paar maanden nadat het eigenlijk klaar moest zijn, nog steeds stellingen tegen je huis aan staan. Momenteel wordt nog gewerkt aan de vloerisolatie, ze spuiten kalkkorrels in de kruipruimte. Daardoor rijden er vrachtwagens door de straten en dat wordt soms als hinderlijk ervaren. En ja, er zijn inderdaad wat hindernissen geweest, maar ik vind dat je je blik gericht moet houden op het resultaat”, zegt Robert.
Energiebesparing
En dat resultaat is er zeker. Naast de reguliere onderhoudswerk-zaamheden en het buitenschilderwerk, zijn er allerlei verbeteringen aangebracht om de woningen energiezuiniger en comfortabeler te maken. “Voorheen hadden we enkel glas, je moest een eind van het raam af gaan zitten om de kou van buiten niet te voelen. De oude beglazing is vervangen door hoog rendement isolatieglas. Dat verschil merk je heel goed, echt een enorme verbetering”, vertelt Robert. “En dat geldt ook voor de nieuwe zonnepanelen op het dak. Als huurder draag je daar 7 euro per maand aan bij, maar zeker nu de gasprijzen door het plafond gaan, verdien je dat dubbel en dwars terug door de besparing op de energienota. Vooruitstrevend dat de wooncorporatie investeert in deze energetische verbeteringen.”
Antracietgrijs
Tegelijk met de isolatiewerkzaamheden werd ook een mechanisch ventilatiesysteem in de woningen geplaatst voor de badkamer, keuken en het toilet. Het isoleren van de vloeren liepechter vertraging op door onvoorziene omstandigheden. “De bewonersgroep heeft aangegeven dat er asbest onder de vloeren van de woningen lag, dit was tijdens een eerdere inspectie niet naar voren gekomen. Dat leverde nogal wat discussie op. Bij nader onderzoek werd inderdaad asbest aangetroffen. En dat moet natuurlijk eerst op een veilige manier verwijderd en afgevoerd worden voordat men verder kan met de werkzaamheden.” Om te zorgen voor meer diversiteit en kleur in de straten, konden de bewoners een keuze maken uit verschillende modellen voordeuren en zelf een kleur kiezen. “Dat kleurrijke is niet echt van de grond gekomen, ongeveer 80% heeft gekozen voor antracietgrijs”, lacht Robert. “Dat is blijkbaar in de mode, maar wij hebben gekozen voor meer kleur.”
Communicatie
Bij de introductie van alle renovatieplannen stonden veel huurders er nog wat afwachtend, en soms ook best kritisch, tegenover. Robert: “Er was wat irritatie, een aantal bewoners vond dat ze te weinig in het voorstadium bij de plannen was betrokken. Dat is gelukkig later wel goed gekomen.” De BAG die werd opgericht, bestaat uit acht personen. De leden van de BAG treden op als ambassadeurs voor de bewoners, zij gaan met alle partijen in gesprek. “De communicatie verloopt buitengewoon zorgvuldig, vind ik. In de voorbereiding maar ook tijdens het hele project heeft Woonkracht10 zes bijeenkomsten voor de bewoners georganiseerd. Met de wooncorporatie en de aannemer konden we goede afspraken maken. En met de projectleider hebben we een lijstje met wat verbeterpunten doorgenomen. Dus ondanks dat de werkzaamheden nog niet helemaal klaar zijn, is het fijn om te merken dat de bewoners achteraf toch blij zijn met alle verbeteringen.”
© CombiRaad 2024 - Design & realisatie: USEcc